GIANMARIA TESTA - MONTGOLFIÈRES

Dit is nog maar eens een schoolvoorbeeld van het snel vlieden van de tijd: een paar weken geleden war het al vijf jaar geleden dat onze absolute Italiaanse favoriet veel te jong bezweek aan de gevolgen van de vreselijke K-ziekte. En rond deze tijd is het ook vijfentwintig jaar geleden dat de eerste plaat van de stationschef van het Piemontese Cuneo op de wereld werd losgelaten werd en we met z’n allen niet wisten wat ons overkwam: die mix van folk en jazz met tango-elementen, die prachtige poëzie gebracht door die fantastische gruizige stem…we waren vanaf dag 1 volledig van slag en de vier optredens die we van de man mochten meemaken, staan stuk voor stuk voor eeuwen op ons net- en trommelvlies gebrand. Echt, ik heb maar heel weinig echte idolen, maar deze mens was er een van.

Testa”s weduwe Paola stelde vast dat het album na een kwart eeuw zo goed als onvindbaar geworden was en dat er op bepaalde tweedehandssites werkelijk al te zotte prijzen voor gevraagd worden en dus besliste ze, volkomen terecht, om de plaat te laten remasteren en heruit te geven, voor het eerst ook in beperkte oplage op vinyl. Het resultaat is redelijk verbluffend: de techniek moet in de voorbije 25 jaar fameus geëvolueerd zijn, want ik hoor op deze heruitgave dingen die ik, ondanks de talloze draaibeurten die de originele CD hier kreeg, nooit eerder hoorde.

Het komt de van zichzelf al formidabele nummers alleen maar ten goede en het is een geweldige zaak dat een nieuwe generatie luisteraars kennis zal kunnen maken met prachtliederen als “La Dona del Bar”, “Dentro la tasca di un qualunque mattino”, “L’automobile” of “La terra delle colline”. Ook voor de oudere fans is deze heruitgave een zegen: u zal het niet graag toegeven, maar wellicht is ook uw gehoor er met de jaren ietwat op achteruit gegaan. Welaan dan: deze nieuwe versie van dat fantastische album helpt u weer de goeie weg op: alles klinkt veel dieper en weidser dan op de originele, die u nochtans niet hoeft weg te gooien, al was het maar omwille van het formidabele artwork van toen. Heerlijk is dit!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Incipit
distr.: Xango

video